23948sdkhjf

Foruroligende bakteriefund i kyllingekød

Næsten halvdelen af prøverne fra importeret kyllingekød indeholder ESBL-bakterier, og niveauet er for første gang næsten lige så højt i det danske kyllingekød. Foruroligende tal, siger forsker.
ESBL-bakterier er et af de hurtigst stigende resistensproblemer i hele verden. ESBL-bakterier er resistente overfor de bredspektrede antibiotika, cefalosporiner, der ofte bruges til behandling af livstruende infektioner hos mennesker.

Den årlige DANMAP-rapport fra 2011 viser, at næsten hver anden prøve fra både importeret og dansk kyllingekød indeholder ESBL-bakterier. Det er markant flere end tidligere i det danske kyllingekød. Knapt hver tiende prøve fra dansk kyllingekød var positiv i 2010.

- Den høje forekomst af resistens over for cefalosporiner i kyllingekød er foruroligende, fordi der er risiko for, at bakterierne overføres med kyllingekødet til mennesker, siger seniorforsker Yvonne Agersø fra DTU Fødevareinstituttet.

Der er behov for flere undersøgelser for at bestemme, hvor stor en andel af humane infektioner med ESBL, der stammer fra dyr.

Særlig uønsket resistens
Forbrug af cefalosporiner bliver regnet for hovedårsagen til udviklingen af ESBL-resistens. Men cefalosporiner er ikke blevet anvendt i den danske kyllingeproduktion i de sidste ti år og kan derfor ikke forklare ESBL-udviklingen i Danmark.

Fund af ESBL-bakterier i danske kyllinger kan til gengæld skyldes spredning fra importerede forældredyr, der importeres fra få producenter til hele Europa, og som inden importen er blevet behandlet med cefalosporiner. Forbruget af bredspektrede penicilliner i kyllingeproduktionen i Danmark er steget de seneste år, og det kan også være en mulig forklaring på stigningen i forekomsten af ESBL-bakterier. Generelt er antibiotikaforbruget lavt i kyllingeproduktionen.

- Så længe ESBL-bakterier kommer ind i Danmark via importerede forældredyr, bliver det svært at komme af med ESBL-bakterierne. Derfor skal der tænkes i internationale løsninger og tiltag, der begrænser spredningen og overlevelse i besætningerne. Fund i kyllingekødet viser, at bakterierne overlever gennem slagteprocessen, siger Yvonne Agersø.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.084